۱۳۹۴ فروردین ۲, یکشنبه

بازی دنیا

هم محله ای حاج آقا دولابی یودیم، اما هیچ  وقت بخت آن را نداشتم که در مجلس ساده و صمیمی ایشان شرکت کنم. تنها یک بار به منزل ایشان رفتم و آن بار هم ایشان مریض بودند و جلسه تشکیل نشد. 

بگذریم،

برای من همیشه جملات ساده ایشان جالب بوده اند، این یکی بخصوص برایم آموزنده بود چون در کودکی و نوجوانی هیچ وقت پدر و مادرم بازی کردن یادم ندادند و همیشه بازی برایشان در رتبه آخر بود. هنوز هم همیشه بازی برایم بی معنی است و در آن جدی نمی شوم. شاید به همین خاطر بسیار از کارها را جدی نمی گیرم.
خواندن این چند خط برایم بسیار آموزنده بود.

حاج آقا دولابی:
دنیا لهوولعب وبازی است ، آن رابازی بدان وخوب بازی کن وازآن لذت ببرتا خستگی ات دررود ودرامرآخرت شاداب وسرحال باشی وبتوانی رشد کنی .

دوگروه ضررکردند : یک گروه که دنیارا جدی گرفتند و دائم حرص وغصه خوردند و ظلم کردند وجر زدند ، که درنتیجه هم دنیایشان تلخ و مشقت بارشد وهم آخرتشان را که نقطه ی مقابل دنیاست به بازی گرفتند.
گروه دوم هم که تارک دنیا شدند و دربازی شرکت نکردند و چون خستگیشان را دربازی برطرف نکردند ، درامرآخرت هم چندان رشدی نکردند وبهره ای نبردند. آداب شرع ، مقررات بازی دنیاست كه جرزني نكني . وقتی خوب وبا شادی بازی کردی ، نماز وعبادتت هم قشنگ و زیبا می شود مرتب به خود بگویید کارهای دنیا درست می شود . آن راشوخی وبازی بگیرید ، اما خوب بازی کنید .

۱۳۹۳ اسفند ۲۶, سه‌شنبه

غولی که می توانست ستاره باشد

علم دینامیک سیالات هنوز مدل دقیقی برای رفتار گردابه ها روی سطح مشتری، بخصوص آن گردابه عظیم پایدار، ندارد. در چند سال گذشته کسانی مانند جورج هلر کارهای خوبی با روش ساختارهای همبسته لاگرانژی (Lagrangian Coherent Structures) انجام داده اند، اما آن کارها دلیل حرکت را نمی گوید، فقط آن را از منظر لاگرانژی توصیف می کند.





۱۳۹۳ اسفند ۱۰, یکشنبه

رنگ، تفاوت، علم




رنگ این لباس در چشم افراد مختلف یکی از دو گزینه فوق است. موضوع بسیار جالبی که تفاوت های ساختاری ما را به خوبی نمایش می دهد.
من آبی/مشکی می بینم و همسرم سفید/طلایی.

کم کم این سوال مطرح شد که دلیل این تفاوت چیست. فی الفور دانشمندانی که مانند آخوندهای وطنی پاسخ همه چیز را در آستین دارند، گزاره "علم نمای" خود را رو کردند: "مغز ما به صورت های مختلفی سیم کشی شده است". این جمله ی کلی و مبهم هیچ موضوعی را روشن نمی کند و دلیل تفاوت را توضیح نمی دهد، فقط سوال کننده را با یک گزاره دهان پرکن فریب می دهد.

دانشمندان همه چیزدان (یاد مهندس غرضی افتادم و "بمب های همه کس کش") و فوق سریع جملات دیگری هم سرهم می کنند: مغزهای ما هر کدام جداگانه تربیت شده اند و ...
بسیار هم عالی! مردمی که در یک منطقه جغرافیایی زندگی کرده اند و نور محیطی تقریبا یکسانی داشته اند و محیط شان تقریبا یکسان است، چرا جواب های مختلف می دهند؟
اصلا سیم کشی مغز ما چرا رنگ این لباس را سبز/بنفش نمی بیند؟ چرا فقط دو نوع سیم کشی وجود دارد؟ و سوال های احتمالا بی ارزش دیگری که دانشمندان فوق الذکر وقت خود را تلف آنها نمی کنند. 

من ابدا انتظار ندارم که در مدت دو روز این مساله عجیب و قریب که احتمالا ریشه در سیستم فوق پیجیده اعصاب دارد، حل شود و همه ابهامات آن توضیح داده شود. ابداٌ. 
انتظار من این است که سیستم علمی کمی متواضعانه تر رفتار کند و مثلا بگوید: "فعلا نمی دانیم" و اینکه "موضوع جالبی است، روی آن کار می کنیم و دلیل را جستجو می کنیم".   

و سخن آخر: این همه تفاوت دردیدن رنگ این لباس، باقی موضوعات دنیا را چقدر متفاوت می بینیم؟